Auto on pääsääntöisesti meidän jokaisen suurin investointi heti oman asunnon jälkeen. Erittäin suuren rahallisen merkityksen vuoksi on kaupat tärkeää hoitaa huolellisesti – olit sitten auton myyjänä taikka ostajana. Autojen ostamiseen liittyy monia ennakkokäsityksiä, joista monet eivät täysin pidä paikkaansa. Tässä kirjoituksessa käsitellään auton ostamista ja kaikkea sitä, mitä auton ostamisessa kannattaa ottaa huomioon.
Millaisen auton valitsisin?
Autoja on monenlaisia. Kun olet todennut tarvitsevasi autoa, on aivan ensimmäiseksi päätettävä se, millaista autoa tarvitset. Autot tulevat eri kokoisina, hintaisina, värisinä ja ne käyttävät erilaisia voimanlähteitä. Mietittäessä sitä, minkä hintainen auto pitäisi ostaa, on tärkeää muistaa, että autot eivät ole sijoituksista parhaimpia – ne menettävät joka vuosi siivun arvostaan ja varsinkin uusissa autoissa arvonmenetys voi olla todella merkittävä. Tämän lisäksi tulee päättää mahdollisesta rahoituksesta. Useimmiten autot ostetaan käyttäen jotakin rahoituksen muotoa, kuten pankilta saatavaa autolainaa. Muista kilpailuttaa eri rahoitusvaihtoehdot! Kun budjetti on asetettu, on seuraavaksi hyvä miettiä sitä, mikä itselle on autossa tärkeää. Haluatko uuden vai vanhan auton? Haluatko autolta tehokkuutta, säilytystilaa, matalia käyttökustannuksia tai kenties jotakin muuta? Tämän lisäksi on päätettävä, millaisen voimanlähteen haluat autoosi. Hybridi- ja täyssähköautot yleistyvät kaiken aikaa, mutta perinteiset fossiilisilla polttoaineilla toimivat autot ovat yhä oivia vaihtoehtoja.
Internet on pullollaan tarjolla olevia autoja, ja auton ostaminen on nykyään mahdollista tehdä niin sanottuna täsmäostona – enää ei välttämättä tarvitse mennä autoliikkeeseen etsimään tarjolla olevasta valikoimasta itselle sopivaa autoa, vaan tämän auton voi etsiä esimerkiksi nettiautosta. On järkevää tutustua autoon ennalta mahdollisimman tarkasti. Mitä enemmän tiedät autosta jo ennen autoliikkeeseen menemistä, sitä paremmassa asemassa olet sopimusneuvotteluissa ja autoa tarkastaessa. Autoista on mahdollista kysellä tarjouksia ja kilpailuttaa omasta mahdollisesta vaihtoautosta saatavaa vaihtoarvoa.
Ostaako yksityiseltä vai autoliikkeestä?
Olemme kirjoittaneet tästä aiheesta kokonaisen artikkelin, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Tiivistettynä on tärkeä huomauttaa, että yleinen oletus siitä, että yksityisten välisessä kaupassa olisi voimassa ainoastaan jokin ”perävalo-takuu”, on täysin virheellinen. Myös yksityinen myyjä vastaa autossa olevasta virheestä, jos auto ei vastaa sovittua tai ole muutoin siinä kunnossa, mitä sellaisilta autoilta yleensä voi odottaa. Toki ostaja on hiukan suojatummassa asemassa, mikäli hän ostaa auton liikkeestä, mutta kuuden kuukauden kuluttua kaupan tekemisestä, on myyjän virhevastuu varsin samanlainen riippumatta auton ostopaikasta.
Autojen hinnat ovat yksityisiltä ostettaessa alhaisempia, mutta toisaalta kauppaan liittyvät riskit ovat tällöin jonkin verran suuremmat. Tällöin ostajalla ei ole esimerkiksi käytössään maksuttomia riidanratkaisuelimiä, vaan asia on vietävä suoraan tuomioistuimen käsiteltäväksi, jos asiaa ei saada neuvotteluteitse ratkaistua. Autoliikkeet veloittavat autosta hieman enemmän, mutta toisaalta tällöin kauppa on vähäriskisempi. Ostaja voi nojata kuluttajansuojaan ja viedä asian kuluttajariitalautakuntaan ratkaistavaksi, josta ei kuluttajalle voi syntyä kustannuksia. Tämän lisäksi myyjän vastuu autossa olevista vioista on varsinkin ensimmäisen kuuden kuukauden aikana raskaampi.
Päätettäessä tahoa, jolta auto ostetaan, on arvioitava omaa kykyä sietää riskejä ja tehtävä siltä pohjalta itselle parhaalla tavalla sopiva ratkaisu halvemman, mutta riskialttiimman yksityisen myyjän sekä vähäriskisemmän, mutta kalliimman autoliikkeen välillä.
Kaupantekotilanteesta
Kun itselle ja omaan tilanteeseen parhaiten soveltuva auto on löytynyt, on kauppaa tehtäessä oltava vielä tarkkana. Auto tulee ehdottomasti koeajaa, sillä sen laiminlyömisellä voi olla todella kalliita seurauksia. Tämän lisäksi koeajon yhteydessä huomaat, sopiiko auto todella sinulle. Koeajossa kannattaa tarkkailla auton käyttäytymistä, sen pitämiä ääniä sekä moottorin toimintaa. Tämän lisäksi auto tulee tarkastaa ulkoisesti. Kiinnitä huomiota muun muassa siihen, että auton lokasuojissa tai helmoissa ei ole ruostetta. Myyjältä kannattaa kysellä autosta ja sen historiasta – myyjän vastauksista voi usein päätellä, voiko hänen sanaansa luottaa ja millainen historia autolla on.
Tämän lisäksi myös autoon liittyvät paperit tulee tarkastaa. Merkityksellisiä papereita ovat muun muassa auton huoltokirja sekä sen alkuperäinen rekisteriote. Rekisteriotteesta tarkasta, että auto todella kuuluu myyjälle.
Tee kaupasta aina kirjallinen kauppasopimus. Kauppasopimukseen kannattaa kirjata kaikki, mitä myyjä on autosta luvannut. Tämän lisäksi, jos myyjä näin kertoo, kannattaa sopimukseen ottaa maininta auton kolaroimattomuudesta. Ottamalla kaupantekotilanteessa neuvotellut asiat kirjallisesti ylös helpotetaan mahdollista myöhempää todistelua liittyen siihen, mitä autosta on sovittu. Tämän lisäksi kannattaa säilyttää myyjän mahdollisesti autosta antamat esitteet, tarjoukset sekä autosta käydyt sähköpostikeskustelut. Auton on vastattava myyjän siitä antamia tietoja. Kauppasopimukseen kannattaa kirjata kaikki kauppaa koskevat ja sovitut ehdot – tällaisia ovat muun muassa kauppahinta, omistuksen siirtyminen, maksuehdot, mahdollinen takuu sekä tiedot auton toimittamisesta.
Auton ostamisen jälkeen
Kun olet tehnyt kaupat autosta, sinun tulee seuraavaksi vakuuttaa autosi. Sinulla on lain mukaan seitsemän vuorokautta aikaa vakuuttaa autosi, tämän ajan on auton myyjän vakuutus voimassa. On kuitenkin suositeltavaa ottaa autoon heti kaupanteon jälkeen kaskovakuutus, jotta auto saa laajinta suojaa vahingoilta. Tämän lisäksi sinun tulee rekisteröidä auto nimiisi sen vakuuttamisen yhteydessä. Tämä onnistuu verkossa myyjältä saamasi sähköisen varmenteen avulla. Tämän ohella siirtäminen onnistuu myös perinteisellä tavalla rekisteriotteen II-osan avulla.
Auton ostamisessa on siten monia ratkaisuja tehtävä, mutta, kun ostopäätös on harkittu ja hyvin ennalta suunniteltu, on mahdollista löytää itselle sopiva auto ja välttää turhia riskejä. Tärkeintä on pysyä rauhallisena ja välttää impulsiivisia ratkaisuja – auton ostamisessa kannattaa ottaa aikansa. Ennen auton ostamista kannattaa edellä kuvatulla tavalla etsiä mahdollisimman paljon tietoa autosta ja sen mahdollisista tyyppivioista. Tällöin olet valmis hintaneuvotteluihin ja sinulla on ostopäätöksen tekemiseen vaadittavat tiedot.
Mikäli tarvitset oikeudellista apua autokauppoihin liittyen, otathan yhteyttä asiantunteviin lakimiehiimme!
Commentaires