top of page
Etsi
  • Henrik Pirhonen

Voiko virheestä valittaa eri ajankohtina?Autossa voi ilmetä vikoja kaupanteon jälkeen ja niiden syyt kannattaa selvittää. Kaikki viat eivät ole sellaisia, jotka myyjän kuuluu korvata mutta myös sellaisia on. Vikoja voi myös ilmetä enemmän kuin yksi ja ne voivat ilmetä eri ajankohtina. Voiko vioista valittaa myöhemmin, jos toisesta viasta on valittanut jo aiemmin?

On selvää, että mikäli autossa ilmenee useampi vika, nämä voivat ilmetä eri ajankohtina. Harvoin kaikki viat ilmaantuvat samaan aikaan. Tämä ei kuitenkaan poista kuluttajan oikeutta vaatia korvauksia myyjältä, mikäli virheet kuuluvat hänen virhevastuuseen. Oikeus ei myöskään ole rajattu ainoastaan yhteen vikaan tai yhteen valituskertaan. Vian suuruudella tai vakavuudella ei myöskään ole vaikutusta kuluttajan oikeuteen valittaa siitä myyjälle. On kuitenkin muistettava, että vioista ei voi valittaa rajattoman ajan eikä korvauskulut/korjauskulut saa koitua kohtuuttomiksi. Usein vioista voi valittaa, kun kaupantekohetkestä ei vielä ole kulunut hirveästi aikaa. Viasta voi valittaa myöhemminkin, mikäli katsoo, että vika on ollut autossa jo ostohetkellä, eikä siitä ole mainittu tuolloin. Pääsäännön mukaan korvauskulut sekä korjauskulut eivät saa koitua kohtuuttomiksi myyjälle, vaikka viat kuuluisivatkin hänen virhevastuun piiriin ja hänellä siten olisi velvollisuus korvata ne ostajalle. Tässä on kuitenkin muistettava, että jokainen tapaus arvioidaan tapauskohtaisesti, ottaen huomioon juuri sen tapauksen seikat sekä osapuolten vallitsevat tilanteet.


Mikäli autossa ilmenee useampi vika, kuluttajalla on siis oikeus selvittää nämä kaikki riippumatta siitä, onko vika pieni tai iso. Tämä pätee myös, vaikka viat olisivat ilmaantuneet eri ajankohtina. Kuluttajalla on siis oikeus valittaa useasta eri viasta myös eri ajankohtina.

Iltasanomien uutinen:


Käytetyn Opel Astran ostanut kuluttaja huomasi pian kaupanteon jälkeen tukun vikoja, joista hän sai sovittua korvauksen myyjäliikkeen kanssa. Kuitenkin yksi vika jäi huomaamatta.


Kolmen vuoden ikäisestä Astrasta kuluttaja latoi tiskiin 15 100 euroa. Autolla olisi vielä elinpäiviä kosolti edessä, matkamittarissa kun oli vasta 54 000 kilometrin lukema.

Edellisen omistajan kourien ote ohjauspyörästä oli ollut ilmeisen raju kulumisesta päätellen. Kuluttajan ottamat kuvat kertoivat ratin nahkapinnasta, joka oli kuin rotansyömä.


Ratin vaurioita kuluttaja ei ollut huomannut muiden vikojen yhteydessä. Kun ostaja havaitsi ongelman, hän yritti saada myyjäliikkeeltä uuden ohjauspyörän.


Nahkapinnan entistäminen ei ollut mahdollista. Asia korjautuisi vain uudella ratilla. Se maksaisi 600 euroa, ja sen asentaminen kestäisi tunnista kahteen.


Kuluttaja esitti myyjäliikkeelle 700 euron vaatimuksen. Myyjäliike oli jo osallistunut keskipaneelin ja radion korjauksiin, mutta uuden ratin hankinta ja asennus olivat sille liikaa. Olihan ratin ongelmista kerrottu vasta kaksi viikkoa kaupanteon jälkeen.

Myyjä muistutti, ettei auto ollut enää uusi ja kuluminen oli jo nähtävillä. Myyjä perusteli kielteistä kantaansa myös 600 euron hinnanalennuksella, jonka liike oli ostajalle kaupanteossa antanut.


Osapuolet eivät löytäneet yhteisymmärrystä, joten kuluttaja vei asiansa valokuvien kera kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi.


Lautakunta vetosi paljon käytettyihin perusteluihin ja muistutti, että myyjä ei vastaa normaalin kulumisen aiheuttamista vioista.

Lautakunta totesi ohjauspyörän kulumat auton ikä ja ajetut kilometrit huomioiden epätavallisiksi ja huomautti, että kaupantekohetkellä sovittu hinnanalennus ei millään tavoin liittynyt ratin vaurioihin.


Ratin pinnoitteen tulisi kestää huomattavasti enemmän. Lautakunta totesi, että autossa oli virhe kuluttajansuojalaissa tarkoitetulla tavalla, ja ostajalla oli mahdollisuus vaatia hinnanalennusta.

Yksimielinen lautakunta suositti, että myyjäliike antaa ostajalle 100 euroa hinnanalennuksena.Autoriita-asioissa teitä auttaa meidän asiantuntevat lakimiehemme! Yhteystiedot löytyvät alla olevan linkin kautta.


8 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Yorumlar


bottom of page