top of page
Etsi
  • Henrik Pirhonen

Auto myydään korjattavaksi- mikä merkitys käytännössä?Auton voi myydä valitsemassaan kunnossa mutta siitä tulee mainita erikseen. Esimerkiksi virhevastuun suuruus voi vaihdella riippuen auton kunnosta ja kaupan ehdoista. Selkeys kaupassa on tärkeää mahdollisten väärinkäsitysten ja riitojen välttämiseksi. Esimerkiksi kaupan ehtojen on tärkeää olla selkeitä, sillä niiden merkitys voi olla hyvinkin suuri myöhemmin.


Kuluttajariitalautakunnan mukaan kuluttajansuojalain mukainen virhevastuu voi rajoittua mikäli auto myydään ehdolla, jonka mukaan auto myydään korjattavaksi. Virhevastuu ei kuitenkaan aina rajoitu. Virhevastuu voi rajoittua vain, jos kauppahinta vastaa korjattavaksi myytävän auton hintaa ja silloin kun viat, jotka autossa on, on ostajan tiedossa kaupantekohetkellä.


Auton kunnosta kannattaa siis olla selkeä ja rehellinen, sillä se voi vaikuttaa jo itse kauppaan kuin myös myöhemmin riidanratkaisuun. Mikäli kunnosta ollaan oltu epäselviä tai mikäli joitain vikoja ollaan jätetty kertomatta myydessä autoa ehdolla ”korjattavaksi”, estää se siis virhevastuun rajoittumisen ja asettaa myyjä normaaliin vastuuseen virheestä.


Ilta Sanomien uutinen:


Ostaja löysi lähes 14 vuotta liikenteessä olleen BMW 330d A -henkilöauton savolaisesta autoliikkeestä. Raha vaihtoi omistajaa, mutta sitten alkoivat vaikeudet.


Ostaja tinkasi hintapyynnöstä 1 140 euroa, minkä jälkeen kaupat syntyivät 6 750 eurolla. Autolla oli kaupantekohetkellä ajettu 291 000 kilometriä.


Kauppakirjaan merkittiin teksti ”Ajoneuvo myydään korjattavaksi. Viat, ikä ja kilometrit huomioiden auto myydään ilman virhevastuuta”.


Ehti kulua kolmisen viikkoa, kun auton vaihdelaatikko rikkoutui. Uusi omistaja oli ajanut autolla vasta noin 300 kilometriä.


Omistaja asennutti uuden vaihdelaatikon. Lasku siitä oli vajaat 1 800 euroa.


Myyjäliike kertoi, että autoon oli aiemmin vaihdettu käytetty vaihdelaatikko.


Ostaja oli ymmärtänyt asian niin, että autoon oli asennettu uusi vaihteisto, mutta edellinen omistaja oli kertonut, että autoon olikin asennettu BMW 5 -sarjan vaihteisto, jolla oli ajettu 500 000 kilometriä.


Autoliikkeen ja uuden omistajan välille syntyi riita korjauskustannuksista. Omistaja halusi liikkeen maksajaksi, koska hän ei olisi tehnyt kauppoja, jos hän tiesi vaihteiston vaihtamisesta.


Autoliike ei suostunut maksamaan rikkoutunutta vaihteistoa ja muistutti, että auto suostuttiin myymään ainoastaan korjattavaksi.


Kuluttajariitalautakunta käsitteli riidan ja totesi, että korjattavaksi myymistä koskeva ehto voi rajoittaa myyjän kuluttajansuojalain mukaista virhevastuuta, jos auton kauppahinta vastaa tyypillisesti korjattavaksi myytävän auton hintaa ja viat ovat ostajan tiedossa.


Lautakunnan mukaan 6 750 euron hinta ei vastannut korjattavaksi myytävän auton kauppahintaa. Myyjäliikkeen olisi pitänyt kertoa selkeällä tavalla, että autoon oli asennettu käytetty vaihdelaatikko, koska tiedolla olisi voinut olla merkitystä kaupasta päätettäessä.


Yksimielinen lautakunta suositti, että myyjäliike maksaa ostajalle noin 750 euron kustannukset. Summa koostui 250 euron asennuskuluista ja 500 euron hintaisesta käytetystä vaihdelaatikosta.


Käytetyn BMW:n ostanut luuli, että vaihdelaatikko oli uusittu – karu totuus paljastui 300 kilometrin jälkeenMikäli teillä heräisi kysymyksiä, olkaa yhteydessä meidän asiantunteviin lakimiehiimme. Yhteystiedot löytyvät alla olevan linkin kautta:369 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page