top of page
Etsi

Autokaupan purku kokemuksia ja ohjeita

Henrik Pirhonen

Auton ostaminen on monelle suuri ja jännittävä tapahtuma. Uusi tai käytetty auto tuo mukanaan vapautta, uusia mahdollisuuksia ja joskus myös yllätyksiä. Valitettavasti kaikki autokaupat eivät suju ongelmitta, ja toisinaan ostajalla saattaa olla syytä harkita kaupan purkamista. Tässä blogissa pureudumme autokaupan purkamiseen, käymme läpi yleisimpiä syitä, ostajien kokemuksia ja annamme vinkkejä siihen, miten voit varautua mahdollisiin haasteisiin.


Miksi autokauppa voidaan purkaa?

Autokaupan purkamiseen voi olla useita syitä. Yleisimpiä syitä ovat:

  1. Piilevät viat – Autoon ilmenee vikoja, joita ei ollut tiedossa kaupantekohetkellä.

  2. Petollinen myyntipuhe – Myyjä on antanut harhaanjohtavaa tai väärää tietoa autosta.

  3. Sopimusrikkomus – Myyjä ei ole täyttänyt kaupasta sovittuja ehtoja.

  4. Kaupan ehdot – Jos autokaupan sopimukseen on sisällytetty palautusoikeus tai muu purkumahdollisuus.


Ostajien kokemuksia – mitä opimme heidän tarinoistaan?

Petri, 42, Espoo: "Ostin käytetyn auton autoliikkeestä. Parin viikon ajon jälkeen moottorista alkoi kuulua outoa kolinaa. Vein auton tarkastukseen ja kävi ilmi, että moottori oli pahasti viallinen. Myyjä yritti ensin kiistää vastuun, mutta kuluttajansuojan avulla sain lopulta kaupan purettua ja rahat takaisin."


Laura, 35, Tampere: "Ostin auton yksityiseltä myyjältä. Myyjä vakuutti, että auto on täysin kunnossa ja huollettu säännöllisesti. Kolmen kuukauden jälkeen auto ei enää käynnistynyt ja korjaamolla selvisi, että jakohihna oli kulunut loppuun. Tämä olisi pitänyt mainita myynti-ilmoituksessa. Myyjä ei suostunut purkamaan kauppaa, ja päädyin lopulta oikeusteitse vaatimaan kaupan purkua. Prosessi kesti, mutta lopulta sain oikeuden puolelleni."


Mitä tehdä, jos joudut purkamaan autokaupan?

  1. Dokumentoi kaikki – Kerää kaikki viestit, sopimukset ja mahdolliset korjausraportit. Mitä enemmän todisteita sinulla on, sitä helpompi on osoittaa myyjän vastuu.

  2. Ota yhteyttä myyjään – Kerro rehellisesti ongelmasta ja ehdota ratkaisua. Usein liikkeet pyrkivät hoitamaan tilanteen ilman oikeustoimia.

  3. Hyödynnä kuluttajaneuvontaa – Suomessa kuluttajaneuvonta auttaa ostajia neuvotteluprosessissa ja antaa vinkkejä, miten kaupan purku kannattaa toteuttaa.

  4. Viimeinen keino – oikeustoimet – Jos myyjä ei suostu purkuun tai hyvitykseen, voit hakea oikeuden päätöstä. Tämä voi olla pitkä ja raskas prosessi, mutta se voi lopulta tuottaa tulosta.


Vinkkejä autokauppaan – ehkäise ongelmat ennalta

  1. Tee taustatutkimus – Selvitä etukäteen autoliikkeen tai myyjän maine. Lue muiden asiakkaiden arvosteluja ja kokemuksia.

  2. Tarkasta auto huolellisesti – Jos mahdollista, vie auto kuntotarkastukseen ennen ostoa.

  3. Pyydä kirjallinen sopimus – Varmista, että kaikki kauppaan liittyvät ehdot kirjataan ylös ja molemmat osapuolet allekirjoittavat sopimuksen.

  4. Kysy palautusoikeudesta – Joissakin autoliikkeissä on mahdollista neuvotella palautusoikeus määräajaksi.


Loppusanat

Autokaupan purku ei ole koskaan helppo prosessi, mutta se voi olla välttämätön, jos auto osoittautuu vialliseksi tai kauppa ei muutoin vastaa odotuksia. On tärkeää muistaa, että kuluttajalla on oikeuksia ja mahdollisuus saada apua. Hyvä valmistautuminen ja avoin kommunikaatio myyjän kanssa voivat ennaltaehkäistä monia ongelmia ja varmistaa, että autokauppa sujuu mahdollisimman mutkattomasti.


Tarvitsetko apua autokaupan juridisissa asioissa?

Olemme autokaupan sopimuksiin ja kuluttajansuojaan erikoistuneita lakimiehiä. Autamme sinua niin kaupan peruuttamisessa, purkamisessa kuin muissa auto-ostoihin liittyvissä oikeudellisissa kysymyksissä.


📞 Soita meille: 040 966 2288

📧 Lähetä sähköpostia: info@lakihelsinki.fi

🌐 Käy verkkosivuillamme: www.autoriitalakimies.fi

 
 
 

Comments


bottom of page