top of page
Etsi
  • Henrik Pirhonen

Koska autokaupan voi purkaa?

Päivitetty: 28. huhtik. 2021


Käytetyn auton ostaminen pitää aina sisällään riskin, kuten alla olevasta uutisesta huomataan. Ostaja ei ollut saanut tietoa siitä, että käytetty auto on kolariauto ja vaatii kaupan purkua. Autokaupan purku on viimeinen oikeussuojakeino mitä on käytettävissä eikä sitä tuomita kovin herkästi. Selvää on, että kolariauto on vähempiarvoinen kuin kolaroimaton auto, kun sitä myydään. Tämä johtuu siitä, että ostajalla on varauma siitä, onko auto korjattu oikein sekä onko auto nyt huonompi kuin kolaroimaton auto. Tämä varauma ei välttämättä ole perusteltu ja auto voi olla korjattu siten, että vastaa kolaroimatonta autoa, mutta tämä kuitenkin vaikuttaa myyntihintaa.


Nyt ostaja on ostanut auton ns. täyteen rahaan, vaikka hän on saanut huonomman tuotteen kuin on olettanut. Näin ollen hänellä on oikeus hinnanalennukseen.


Iltasanomien juttu


Käytetyn BMW:n ostaneelle paljastui kolarihistoria – kaupan purku epäonnistui ja samalla auton arvosta suli kolmannes


Moni käytetyn auton kauppa jäisi tekemättä, jos ostaja saisi kaiken tiedon ajoneuvosta kauppaa hierottaessa.


Kuluttaja ja myyjäliike olivat erimielistä kolarin vaikutuksesta auton arvoon. Ostaja halusi perua kaupan, mutta siihen liike ei suostunut. Kuluttajariitalautakunta suositti alennusta.

Kuluttaja ja myyjäliike olivat erimielistä kolarin vaikutuksesta auton arvoon. Ostaja halusi perua kaupan, mutta siihen liike ei suostunut. Kuluttajariitalautakunta suositti alennusta.

Käytetyn BMW 535i:n ostajalle selvisi puolitoista vuotta kaupanteon jälkeen, että autolla oli aiemmin ajettu kolari. Valokuvista päätellen keula oli saanut kunnon tällin.


Kaupan purku ei onnistunut, mutta vaihdossa myyjäliike olisi ottanut Bemarin vastaan. Kuluttaja maksoi autosta 43 250 euroa. Myyjäliike laski vaihtotarjouksessa auton hinnaksi 28 000 euroa – auton arvosta oli sulanut yli 15 000 euroa, lähes tuhat euroa joka kuukausi.

Auto oli otettu käyttöön ensi kerran 2011. Kaupantekohetkelle autolla oli ajettu 119 300 kilometriä.


Kun mittarilukema oli noussut 134 000 kilometriin, sai omistaja tietää kolarista. Myyjä ei ollut kertonut hänelle tällistä halaistua sanaa.


Kuluttajan mielestä auto oli kolarihistoriansa vuoksi arvoton. Erityisesti hän harmistui, kun tajusi, että hän maksoi kolaroidusta autosta täyden hinnan ja nyt myyjäliike olisi valmis ottamaan sen vaihdossa vastaan huomattavasti alemmalla hinnalla.


Käytetyn auton ostajan pitää saada ennen kaupan solmimista auton historiatiedot, myös tiedot mahdollisista kolareista.


Myyjä tyrmäsi kaupan purkamisen ja antoi ymmärtää, että kuluttaja oli myyntihetkellä saanut nähtäväksi kolarista kertovat kuvat. Myyjä muistutti myös tekemästään ehdotuksesta, jota kuluttaja ei kuitenkaan hyväksynyt.


Kuluttajansuojalain mukaan tavarassa on virhe, jos myyjä ennen kaupantekoa jättää kertomatta ostajalle tiedon, jonka voidaan olettaa vaikuttavan kauppaan. Käytetyn auton kaupassa ostajan odotuksia arvioidaan sen perusteella, onko ajoneuvo sellainen kuin sen iän ja ajettujen kilometrien perusteella voi olettaa.


Myyjä ja ostaja olivat eri mieltä, oliko ostajalla kolarista tieto kauppaa solmittaessa. Kuluttajariitalautakunnan ratkaisukäytännön mukaan kuluttajan on saatava tieto ennen kaupantekoa, jos auto on ollut vakuutusyhtiön lunastama tai vaurioituneena poistettu liikenteestä. Näyttötaakka on myyjällä.


Lautakunnan ratkaisun mukaan myyjä ei antanut ostajalle olennaista tietoa, ja autossa oli kuluttajansuojalain tarkoittama virhe.


Virheestä seurasi, että kuluttaja vaati kaupan purkamista, mutta hän ei kuitenkaan esittänyt selvitystä auton heikentyneestä käytöstä. Kuluttaja vetosi ainoastaan auton jälleenmyyntiarvoon, lautakunta huomautti.


Valokuvien ja muun aineiston perusteella lautakunta piti virhettä niin vähäisenä, ettei kaupan purulle ollut edellytyksiä. Lautakunta arvioi kuitenkin virheen merkitystä auton ostohintaan, jos kuluttaja tiesi virheen ennen kaupan solmimista. Yksimielinen lautakunta suositti, että myyjäliike palauttaa ostajalle 5 000 euroa. Ratkaisu on tehty maaliskuussa.Ota yhteyttä mikäli sinulla on autoriita ja kaipaat lakimiehen apua: https://www.autoriitalakimies.fi/yhteystiedot


724 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page