top of page
Etsi
  • Henrik Pirhonen

Mitä kannattaa ottaa huomioon käytetyn auton ostossa?


Käytetyssä autossa on todennäköisemmin erilaisia vikoja kuin uudessa. Ostajan on tämän takia otettava huomioon monia eri seikkoja ennen kaupan sopimista. Ennen ostopäätöstä kannattaa perehtyä auton historiaan, tarkistaa auton kunto ja tehdä koeajo. Mitä paremmin perehdyt auton ominaisuuksiin ja tietoihin ennen käytetyn auton ostoa, sitä todennäköisemmin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Olen alle koonnut listan asioista mitä käytetyn auton ostossa tulisi huomioida.


Auton käyttötarkoitus ja oma budjetti


Ensimmäiseksi on hyvä miettiä, millaiseen käyttöön autoa tarvitset. Lisäksi budjetti tulisi huomioida ja miettiä mikä olisi omaan talouteen järkevin vaihtoehto. Myös auton taloudellisuus, varustelu, turvallisuus yms. seikat tulisi huomioida.


Tarkista myyjän tiedot


Mikäli kyseessä ei ole hyvämaineinen autoliike, googlaa myyjän nimi ja tarkista ettei myyjästä löydy mainintoja mm. kuluttajariitojen yhteydessä. Kannattaa aina tarkistaa auton papereista, että auto on myyjän nimissä. Auto kannattaa ostaa vain rekisteriin merkityltä omistajalta ja tämän voi helposti tarkistaa rekisterinumeron perusteella Trafin nettisivuilta. Auton muut tiedot on myös hyvä käydä tarkistamassa Trafin sivuilta. Ennen kaupan tekoa varmista, että auto on katsastettu, liikennekäytössä ja että ajoneuvovero on maksettu, jotta vältyt lisämaksuilta.


Tutki auto mahdollisimman huolellisesti


Auto kannattaa koeajaa perusteellisesti erilaisilla teillä ja mahdollisimman pitkänä. Mikäli myyjä ei anna lupaa kunnolliseen koeajoon tai valittaa auton testaamisesta, älä osta autoa. Koeajon aikana monet viat tulevat usein esille. Kiinnitä huomiota ylimääräisiin ääniin esim. jarruttaessa tai kovassa vauhdissa, nykimiseen, moottorin lämpötilaan ja muihin vastaaviin seikkoihin, jotka eivät kuulu normaalisti toimivaan autoon. Koeajon jälkeen tarkista auton näkyvä kunto, sisusta ja renkaat perusteellisesti. Tarkista myös, toimivatko auton varusteet kuten lämmitys, valot, ilmastointi jne.


Kirjaa kaikki kauppasopimukseen


Kaikki myyntitilanteessa suullisesti annetut lupaukset on kirjattava kauppasopimukseen. Tämä on erityisen tärkeää, koska jos puheista ei ole mitään kirjallista dokumenttia, voi näistä sovituista seikoista syntyä riitatilanne. Mikäli myyjä esim. lupaa korjaavansa jonkin autossa havaitun vian, se pitää lisätä sopimukseen. Tämä kannattaa tehdä mahdollisimman tarkasti kirjaamalla, miten, missä ja koska se korjataan, ja kuka korjauksen maksaa.


Tutki auton paperit kunnolla


Autokaupan yhteydessä kannattaa auton paperit ja huoltokirja tutkia huolella. Kaupan jälkeen auton omistajan vastuulla on hoitaa autoa asianmukaisesti. Mikäli autossa myöhemmin ilmenee jokin vika etkä ole huoltanut autoa huolto-ohjelman mukaisesti, voidaan sinun katsoa vaikuttaneen vian syntyyn.


Vakuuta auto ja tee rekisteri-ilmoitus


Kun olet ostanut auton, sinulla on lain mukaan seitsemän vuorokautta aikaa ostaa autolle vakuutus. Jos autolle ei oteta liikennevakuutusta 7 päivän kuluessa siitä, kun rekisteriin merkitty omistaja on luovuttanut auton, vakuutusmaksua korotetaan. Tästä huolimatta vakuutus kannattaa ottaa voimaan heti samana päivänä, kun kauppasopimus on allekirjoitettu. Autossa on muuten voimassa ainoastaan pakollinen liikennevakuutus, mutta ei kaskovakuutusta. Kasko turvaa autosi mm. ilkivallan ja kolarin aiheuttamien vahinkojen varalta. Mikäli vakuutus otetaan voimaan myöhemmin, vakuutusyhtiö voi evätä oikeusturvakorvauksen kyseisen autokaupan osalta.


Lisäksi rekisteri-ilmoitus täytyy tehdä viimeistään 7 päivän kuluessa omistusoikeuden luovutuspäivästä. Ilmoituksen voi tehdä Trafin tai vakuutusyhtiön sähköisessä itsepalvelussa tai rekisteröivän katsastustoimipaikan toimipisteessä.


Liikkeestä vai yksityiseltä?


Kun käytetty auto on ostettu autoliikkeestä, ostajalla on kuluttajansuojalain mukainen suoja, jolloin ongelmatilanteessa voi kääntyä kuluttajaneuvonnan puoleen. Kahden yksityishenkilön väliseen autokauppaan ei kuitenkaan sovelleta kuluttajansuojalakia.


Kun ostat käytetyn auton liikkeestä, kaupanteko on ammattimaisempaa ja myyntiprosessi on ostajalle paljon vaivattomampi. Lisäksi ostaessasi käytetyn auton liikkeestä, mahdolliset ongelmat ovat yleensä helpompi hoitaa autoliikkeen kanssa, kun taas yksityisen kanssa mahdollisesti ilmaantuvista virheistä saattaa muodostua vaikeita riitoja. Jos ostaja ei saa myyjän kanssa asiaa sovittua, ratkaistaan se tuomioistuimessa.


Yllä mainittujen seikkojen takia on hyvä pitää aina mielessä, että ostajan vastuu on suurempi yksityishenkilöiden välisessä kaupassa ja oma huolellisuus korostuu. Epäselvissä tilanteissa on hyvä kääntyä asiantuntijan puoleen.


Ota yhteyttä, mikäli teillä heräsi kysymyksiä ja kaipaat lakimiehen apua:








44 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page