top of page
Etsi
  • Henrik Pirhonen

Uuden auton toimitusaika ja toimituksen viivästyminen


Ostamasi uusi auto tulee luovuttaa sovittuna aikana. Jos luovutus viivästyy myyjän takia, myyjälle tulee antaa kohtuullinen lisäaika auton toimitukselle. Jos autoa ei toimiteta lisäajan kuluessa, on mahdollista kaupan purkuun, kun annettu lisäaika on päättynyt.

Joskus luovutusta rasittaa kuitenkin ylivoimainen este eli force majeure. Sellaisessa tapauksessa myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan autoa ostajalle.


Kaupanpurku on mahdollinen, jos myyjän viivästyksellä on ostajalle olennainen merkitys tai kyseessä ei ole erikoistilaus ja ostaja on tuonut myyjänne ilmi sopimusta tehtäessä, että auton luovutus tiettynä aikana on tärkeää.


Auton luovutuksen viivästyminen saattaa aiheuttaa ostajalle taloudellista vahinkoa. Silloin korvausta voi vaatia myyjältä, mutta ostajan tulee kyetä osoittamaan kärsitty vahinko toteen. Korvauksia ei ole vakiintuneesti tapana saada mielipahasta tai muusta haitasta, josta ei ole aiheutunut kustannuksia ostajalle.


Edellä kerrottu koski siis myyjän velvollisuuksia, mutta myös ostajalla on omat velvollisuutensa.  Jos ostaja ei vastaanota autoa sovittuna ajankohtana, myyjällä on oikeus purkaa sopimus. Sopimuksen voi purkaa myyjän toimesta kuukauden kuluttua ilmoitetusta luovutusajankohdasta. Myyjällä on lisäksi oikeus vahingonkorvaukseen. Huomionarvoista on, että myyjällä ei ole kuitenkaan purkuoikeutta, jos vastaanottamiselle on sellainen este, jota ostaja ei voi kohtuudella voittaa.

71 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page