top of page
Etsi
Henrik Pirhonen

Korjauskustannuksiin osallistuminen


Olemme aikaisemmin kirjoittaneet siitä, että kuuluuko ostajan osallistua auton korjauskustannuksiin tietyllä osuudella vai ei. Tätä perustellaan, etenkin automyyjäliikkeiden puolelta sillä, että auto tulee korjauksella parempaan kuntoon, jolloin ostajan pitää osallistua kuluihin. Nyt on asiasta hovioikeuden päätös.



Ilta-sanomien juttu:


Myyjä halusi maksaa valtaosan korjaus­kustannuksista – hovioikeus tuomitsi kuitenkin autokaupan purettavaksi

Hovioikeuden tuoreen tuomion mukaan autokauppa on purettava, jos autoliike vaatii ostajaa osallistumaan auton korjauskustannuksiin.


KAUPAN kohteena olleessa autossa oli ilmennyt moottorivika neljä kuukautta ostopäivän jälkeen lokakuussa 2019.


Ostaja reklamoi virheestä autoliikkeelle, joka vaati ostajaa osallistumaan auton korjauskustannuksiin 30 prosentin osuuden verran. Autoliike perusteli ostajalle aiheutuvaa kulua sillä, että auto olisi korjauksen myötä tullut parempaan kuntoon kuin kaupantekohetkellä.


Helmikuussa 2020 auton moottorissa ilmeni vikaa toistamiseen. Tällöin autoliike kieltäytyi kaikista korjausvaatimuksista.


Kuluttajansuojalain mukaan autoliike vastaa virheistä, jotka ilmenevät autossa vuoden sisällä kaupanteosta. Mikäli ostajaa vaaditaan osallistumaan auton korjauskuluihin, on ostajalla oikeus vaatia hinnanalennusta tai autokaupan purkua.


Hovioikeus totesi 17. marraskuuta 2022 antamassaan tuomiossa molempien moottorivikojen aiheutuneen piilevien virheiden seurauksena, jotka ovat olleet autossa jo kaupantekohetkellä. Tämän vuoksi vastuu virheiden korjaamisesta kuuluu autoliikkeelle. Autoliike ei kuitenkaan suostunut korjaamaan virheitä täysin kuluitta, joten ostaja oli oikeutettu vaatimaan kaupan purkua. Hovioikeus tuomitsi autokaupan purettavaksi.



322 katselukertaa0 kommenttia

Comentários


bottom of page